De laatste YP Masterclass van 2022: Grensmaas.

In september sloten we de serie Young Professionals Masterclasses af met een expeditie langs de Grensmaas. Met veertig trainees, studenten en jonge vakgenoten gingen we per kano tussen Itteren en Meers de Maas af. Volgend jaar weer hopen we! Belangstelling? Geef je nu alvast op!

Na 20 jaar planvorming werd in 2008 begonnen met de realisatie van het Grensmaasproject. Een huzarenstukje, zowel in schaal als door de vernieuwende aanpak van het project. En tevens een geweldige leerschool voor het organiseren en overeind houden van de ruimtelijke en landschapsecologische kwaliteit in rivierprojecten.

Met veertig deelnemers hebben we een traject van de Grensmaas tussen Itteren en Meers per kano afgelegd. Op uitstapplekken kregen iedereen uitleg over het betreffende deelproject en de rivier. Zoals altijd was er alle ruimte voor het  gesprek met ervaren plannenmakers, projectuitvoerders, ecologen en beheerders, die vaak al decennialang aan het project en dit riviertraject werken.

Met spierpijn in de armen werd vervolgens nog een rondgang gemaakt door het (proef)project Meers. Dit was in 1999 al het eerste pilotproject waar ervaring werd opgedaan met de combi van hoogwaterveiligheid, grindwinning en het herstel van een meer natuurlijk functionerende grindrivier. Het gebied is omgeven met prachtige grindbanken, eilanden en kleine stroomversnellingen, die we normaliter alleen van uit het buitenlang kennen.

Met onze partners Nationaal Watertraineeship, de HAN en met de steun van WNF en het minsiterie van LNV plannen we weer Masterclasses voor 2023. De Grensmaas staat dan weer op het programma. Meer weten? Opgeven? Iedereen met passie voor de rivier en maximaal vijf jaar werkervaring is van harte welkom. Mail ons, en we houden je op de hoogte!