Masterclass Smart Rivers 2022

Met veel plezier kondigen we de doorstart van een vernieuwde Smart Rivers Masterclass aan. Samen met Staatsbosbeheer en de Stichting Smart Rivers zetten we een driedelig programma neer dat zowel focust op de theorie als de praktijk. Gedurende dit driedelig programma leert u de kennis en inrichtingsprincipes conform het ‘DNA van de rivier’.

Kick-off Smart Rivers Masterclass 31 mei 2022

Het programma bestaat uit één gezamenlijke Kick-off op 31 mei, vier verschillende riviertrajectdagen in juni en/of september en een gezamenlijke slotmanifestatie op 29 september. Tijdens de Kick-off Smart Rivers Masterclass 2022 (voorheen de takdagen) gaan we in op het onderscheidende karakter van riviertakken en behandelen we de verschillende eigenschappen van het riviersysteem die samen het DNA van de rivier vormen. Hierover zullen wij verschillende video’s maken die als inleiding dienen voor de Kick-off. Nieuw in de Kick-off is dat we naast een inhoudelijke kijk in het rivierengebied ook aandacht geven aan het proces van schetsontwerp tot realisatie en welke handelingen daarbij komen kijken. In de middag doorlopen we gezamenlijk een casus, onder leiding van Keesjan van den Herik, gericht op de weerbarstige praktijk die rivierprojecten met zich meebrengen. Wij zijn druk bezig met het vastleggen van een mooie centrale locatie voor deze Kick-off. Hierover verwachten wij begin mei meer duidelijkheid te geven.

Wat gaan we doen tijdens de riviertrajectdagen?

Tijdens de riviertrajectdagen zoomen we in op een specifiek traject langs een van de vier riviertakken. Een riviertrajectdag bestaat uit twee delen: ’s ochtends bezoeken we een uitgevoerd project in het veld. Hierna voeren de deelnemers een Smart Rivers evaluatie uit onder begeleiding van een vooraanstaande rivierecoloog. Het middagprogramma staat in het teken van een casusopdracht, hierin nemen de deelnemers een nog niet ingerichte uiterwaard onder handen. In groepjes selecteren de deelnemers passende ecotopen op basis van de aangeleverde informatie en werken dat uit in een schets die vervolgens per groep wordt toegelicht. We sluiten de dag gezamenlijk af met een terugblik, korte evaluatie en een borrel. De keuze ligt volledig bij u welke dag het beste uitkomt, maar wellicht ook in welk riviertraject u het meest geïnteresseerd bent. Elke deelnemer kan maximaal twee riviertrajectdagen bezoeken.

Aanmelden voor 11 mei

U kunt zich aanmelden via dit formulier. Ook als u zich in 2019 al heeft aangemeld vragen wij u alsnog dit formulier in te vullen. Het definitieve programma en de locaties krijgt u na aanmelding. U ontvangt twee weken voor aanvang van de Kick-off de link naar de riviertakvideo’s, wij vragen u tenminste 1 video te bekijken voor de Kick-off. Als u een collega heeft die graag wilt deelnemen aan de Masterclass: stuur deze uitnodiging vooral ook door. De uitnodiging is bestemd voor alle rivierexperts: van ontwerpers tot beheerders, van ecologen tot hydrologen en van omgevingsmanagers tot projectleiders. De toelatingseis voor deze Masterclass is: passie voor de rivier!

Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Maarten van Pelt via maarten.vanpelt@arcadis.com of 0646460025.